Tips van scriptiewijzer

Sta jij op het punt je scriptie te beginnen of ben je al diep in het scriptieproces? Hieronder staan allerlei tips waarvan Scriptiewijzer denkt dat ze je echt kunnen helpen tijdens het afstuderen.

How to Write a Great Research Paper

Voor iedereen die bezig is met het schrijven van een scriptie, is het college van Professor Simon Peyton Jones How to write a great research paper een must see. Dit college geeft je de basis inzichten om te kunnen gaan schrijven mét structuur.

Professor Simon Peyton Jones, Microsoft Research, gives a guest lecture on writing. Seven simple suggestions: don’t wait – write, identify your key idea, tell a story, nail your contributions, put related work at the end, put your readers first, listen to your readers.

Na het kijken nog niet genoeg motivatie om aan de slag te gaan? Check dan dit filmpje van het Purdue Online Writing Lab. Overigens biedt OWL Purdue veel aanvullende info aan op het gebied van wetenschappelijk schrijven.

The 15 Minute/Day Academic Writing Challenge

Schrijven heeft oefening nodig en daarom heeft Jo van Every deze challenge gecreëerd. Begin de dag met 15 minuten oefenen en bouw zo een sublieme conditie op als wetenschappelijk schrijver.

Dit zegt ze er zelf over:

“This challenge is for anyone who is struggling to do any research and scholarly writing during teaching terms. (…) It is also useful for those who are finding some time to write but not enough to build any momentum. Maybe you write once a week, or find a day or two a few times a term. But each time you come back to your writing you have to find your way back in. You are making progress but it feels really slow. You can use the 15 minute challenge to connect those longer, but less frequent, writing sessions.”

Vooruit, ook nog twee boeken die je kunnen helpen:

Paul J. Silva (2018) How to write a lot – A Practical Guide to Productive Academic Writing. En als schrijven wel lukt maar de feedback toch iets anders zegt… dan is het boek van Paul Gruba (2014) How to Write a Better Minor Thesis zeker iets voor jou.

Focus

Afleiding komt in vele vormen en zeker als je een scriptie moet schrijven. Afleiding zorgt er alleen wel voor dat het scriptieproces trager en moeizamer gaat. In het boek van Cal Newport (2016) Deep Work: Rules for Focussed Success in a Distracted World, worden allemaal lifehacks gegeven over hoe jij je focus kunt behouden en daarmee je productiviteit kunt verhogen.

Geen tijd om te lezen, dan is er speciaal voor jou deze visuele samenvatting. En overzicht nodig in welke keuzes je moet maken om focus te behouden, check dan deze link. Je kunt natuurlijk ook gewoon de Forest App installeren, dan blijf je echt wel van je telefoon af. Voor de browser kun je Cold Turkey installeren.

De pomodoro-techniek

Het is een illusie dat we dagen lang, uren geconcentreerd aan de scriptie kunnen werken. Een paar uur kan wel lukken, maar zelfs daarvoor moet je hard oefenen. Oefenen kun je doen aan de hand van de pomodoro-techniek. Dit betekent dat je de tijd opdeelt in stukjes van 25min en nadat de wekker is gegaan neem je een korte pauze. Dat herhaal je zo’n vier keer, gevolgd door een langere pauze. En let op: deze pauzes zorgen ervoor dat je effectiever wordt, dus niet stiekem skippen!

De pomodoro heeft het grootste effect als je vooraf hebt bepaald wat je die dag wilt doen. Dan kun je dat vervolgens opbreken in stukjes van 25min. Per blokje probeer je iets af te vinken en zo wordt de kans groter dat je aan het einde van de dag alles af hebt. Gebruik in ieder geval je laatste pomodoro om te bedenken wat je de volgende dag wilt gaan doen.

Schrijfapps

Je kunt ook letterlijk in stukjes schrijven met de schrijfapps Scrivener (iOS & Android) en Bear (iOS). Met deze apps kun je losse alinea’s opschrijven en uiteindelijk zo schuiven dat het een lopend verhaal wordt. Geloof mij, dat is echt beter dan een lege Word pagina die je aanstaart…

En als we dan toch met apps bezig zijn, dan attendeer ik je ook graag op BookBucket (iOS). Met deze app kun je bijhouden welke boeken je nog wilt lezen/hebt gelezen. De leesstress slaat toe, maar je hebt een prachtig, persoonlijk overzicht met deze digitale boekenkast. Nog een leuke tip om naast alle wetenschappelijke literatuur te lezen, is het boek van Mark Manson.

uitstelgedrag

Of heb je gewoon net als heel veel anderen last van uitstelgedrag? Lees dan dit boek van Brian Tracy (2017) Eat That Frog! 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Things Done in Less Time.

Perfectionisme

Veel studenten hebben last van perfectionisme en daardoor lukt het hun niet om een scriptie te schrijven. De lat ligt continu te hoog en de doelen die hierbij worden gesteld zijn vaak totaal niet realistisch. Uiteindelijk heeft dit niet alleen een negatief effect op het scriptieproces maar kunnen deze perfectionisten zelfs de grip op hun eigen leven verliezen. Thomas Curren en Andrew Hill (2018) laten in hun onderzoek zien dat de generatie hoogopgeleide twintigers van nu zelfs de meest perfectionistische generatie is sinds de jaren 80. Je kunt meer over dit onderzoek lezen in het NRC-artikel van Loeka Oostra (2018): De twintiger van nu wil te veel.

De perfectionisten onder ons raad ik graag het boek van Brené Brown (2013) aan De moed van imperfectie – laat gaan wie je denkt te moeten zijn. Of bekijk via deze link haar inspirerende TedTalk en leer om alles wat meer los te laten, daar wordt het schrijfproces van je scriptie alleen maar interessanter en leerzamer van.

Zo groei je tijdens de scriptie niet alleen als wetenschapper maar ook als mens en daar ga je in je verdere leven alleen maar profijt van hebben!

Growth Mindset

“Nothing ventured, nothing gained.”

Aldus de Amerikaanse professor Carol Dweck van Stanford University in haar boek Mindset (2016). Zij ontdekte dat er twee soorten mindsets zijn, namelijk de fixed en de growth mindset. Iemand met een fixed mindset gaat er vanuit dat intelligentie iets is dat vaststaat. Als gevolg daarvan vermijdt diegene uitdagingen en inspanningen, geeft op bij tegenslag, negeert kritiek en ziet het succes van de ander als een bedreiging. Deze mindset laat daarom weinig ruimte over tot persoonlijke groei. Iemand met een growth mindset omarmt juist uitdagingen, houdt vol bij tegenslag, ziet inspanning als iets dat erbij hoort, staat open voor kritiek en raakt geïnspireerd door het succes van anderen. Zij benutten dus hun potentieel, durven te leren en presteren daardoor steeds beter. Super handig dus als je je scriptie aan het schrijven bent!

Carol Dweck legt in deze TedTalk uit hoe jij je growth mindset kunt activeren en dus met meer plezier aan je scriptie kunt werken.

Check ook deze 25 tips om jouw Growth Mindset te ontwikkelen.

Overige interessante, handige (of leuke) links:
visuele inspiratie